اخبار

تاریخ انتشار: جمعه 20 تیر 1393
هفته جمعیت جهانی(20 تا 26 تیرماه)

  هفته جمعیت جهانی(20 تا 26 تیرماه)

امتیاز: Article Rating
 

 

سرمايه گذاري براي جوانان تنها نگاه به امروز نيست، آن ها آينده را مي سازند.

 

 

 

برخي سرفصل هاي مرتبط با عنوان انتخاب شده براي روز جهاني جمعيت 2014 (1393)

 

 

 

 

تعداد جمعیت جوان:

 

 

 

قاره آسیا با داشتن 1.1 میلیارد جوان، بیشترین تعداد جمعیت جوان 24-10 ساله را دارد. این تعداد بیش از 60% کل جمعیت جوان جهان در این گروه سنی است. در سال 1390 بيش از 20 ميليون نفر از جمعيت كشورمان (بيش از يك چهارم جمعيت كشور) در فاصله سني 24-10 سال قرار داشته اند.
 
 

فقر:

 

 

 

بخش بزرگی از جمعیت جوان در قاره آسیا با درآمد کمتر از 1.25 دلار در روز زندگی می کنند. بیش از 36% این جمعیت در مناطق شهری زندگی می کند و این نکته حائز اهمیت است که مهاجرت از روستا به شهر در حال افزایش است.
 
 

تحصیلات:

 

 

 

با اینکه پیشرفت عظیمی در افزایش شاخص های مربوط به ثبت نام و حضور در مقطع دبستان وجود دارد، ولی متاسفانه ریزش شدیدی در این شاخص ها در مقطع راهنمایی نسبت به مقطع دبستان رخ می دهد. در جنوب آسیا تنها 55% پسران و 46% دختران در مقطع راهنمایی حضور می یابند، حال آن که این شاخص در مقطع دبستان برای پسران و دختران به ترتیب 83% و 79% است. شاخص های مقطع راهنمایی برای شرق آسیا و اقیانوسیه از میزان های بهتری برخوردار است، بطوریکه 64% پسران و 66% دختران در این مقطع حضور می یابند، ولی همچنان افت این شاخص در این مناطق نیز با توجه به حضور حدود 96% کودکان در مقطع دبستان بسیار زیاد است.
خوشبختانه شاخص حضور دختران و پسران در كشور ما در دوره ابتدای خیلی بیشتر از مقادیر یاد شده و در حد 97 درصد است. در جمهوری اسلامی ایران نیز این شاخص کاهش می یاید ولی کماکان با فاصله ای زیاد از شاخص های سایر کشورهای آسیایی مطلوب تر و برای پسران 88 درصد و برای دختران 86 درصد است.
 
 

سلامت باروری و جنسی:

 

 

 

فعالیت جنسی در اکثر مردان و زنان در سنین بالاتر مقطع نوجوانی (19-15) سال آغاز می شود. خوشبختانه در بیشتر کشور های این منطقه، فعالیت جنسی در دختران با ازدواج شروع می شود. این الگو انعکاسی از ارزش هايي است كه دختران در اين كشورها براي خود قايل هستند و نيز حاصل ارزش ها و هنجارهای فرهنگی اجتماعی منطقه است که ارتباطات جنسی پیش از ازدواج را برای دختران مغایر با ارزش های اجتماعی می داند. در پسرها وضعیت از روال یادشده، پیروی نمی کند، آنها از نظر ارتباطات جنسی از چارچوب هاي ارزشي پيروي نمي كنند و فعالیت جنسی پسران پیش از ازدواج، خارج از چارچوب خانواده و در سنین پایین تر آغاز می شود.
 
 

ازدواج در سنین پایین:

 

 

 

حدود نیمی از دخترانی که در معرض ازدواج زودرس هستند در جنوب آسیا زندگی می کنند. بیش از 40% دختران در کشورهای افغانستان، بنگلادش، هند و نپال تا سن 18 سالگی ازدواج کرده اند. شایان ذکر است که ازدواج در سنین خیلی پایین می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. در اغلب موارد فرآیند معیوب فقر، سطح پایین تحصیلات، ازدواج در سنین خیلی کم، فرزندآوری در سن زیر 18 سال به دنبال هم رخ می دهد. در جمهوري اسلامي ايران به يمن ارتقاي سطح تحصيلات عمومي جامعه، بوي‍ژه ارتقاي سطح تحصيلات دختران پس از انقلاب اسلامي، كمتر از 10% ازدواج ها در سنين پايين تر از 18 سال صورت مي گيرد. براساس آمار سازمان ثبت احوال در 9 ماهه اول سال 1392، حدود 3.5% ازدواج هاي كشور در سنين كمتر از 15 سال صورت گرفته است.
 
 

بارداری جوانان:

 

 

 

سالانه حدود شش میلیون دختر جوان پیش از سن 18 سالگی در آسیا و اقیانوسیه مادر شدن را تجربه می کنند. با توجه به اینکه اکثریت قریب به اتفاق این زایمان ها در دخترانی رخ می دهد که تحصیلات خود را تا مقطع دبیرستان کامل نکرده اند، این امر بر بهره گیری آنان از فرصت های اقتصادی و اجتماعی در زندگی آینده تاثیر منفی خواهد گذاشت. شايان ذكر است كه اين شاخص نيز در كشور ما با توجه به تحصيل اكثريت قريب به اتفاق دختران تا مقاطع بالاتر در كمتر از 10% موارد بارداري ها اتفاق مي افتد.
 
 

بیکاری جوانان:

 

 

 

36.4 میلیون نفر جوان در منطقه آسیا و اقیانوسیه بیکارند. این میزان چند برابر شاخص بیکاری در بزرگسالان است. همچنین شایان ذکر است که میزان اشتغال به كار جوانان در آسیا و اقیانوسیه بیش از سایر مناطق است. البته باید به این نکته نیز دقت کرد که تعداد زیادی از این جوانان در قبال دستمزدهای بسیار پایین به کار اشتغال دارند. علیرغم پایین بودن دستمزدها، ساعت کار این افراد بیشتر از ساعت کار عادی برای اشتغال است. در واقع این افراد در چرخه معیوب فقر، ساعت کار طولانی و دستمزد پایین قرار دارند. شاخص های اشتغال برای زنان جوان در مقایسه با شاخص های اشتغال مردان جوان نامطلوب تر است. فرصت های شغلی که برای زنان جوان مهیا می شود اغلب نیاز به مهارت های کمتری داشته و  نیز از محافظت پایین تری برخوردار است. شاخص های فوق الذکر شامل حال کودکان 14-5 ساله ای که درگیر کار کردن هستند نمی شود. برای مثال در Cambodia، بیش از یک سوم کودکان 14-5 ساله مشغول کار کردن هستند.
نرخ بيكاري گروه سني 10 ساله و بالاتر در سال 1390 در كشور حدود 12% گزارش شده است. همين آمار از نرخ بيكاري حدود 23% براي گروه سني 29-15 ساله در كشور حكايت دارد.
 

 

 

 

 

 

خشونت:

 

 

 

در خیلی از کشورها ازدواج در سنين پايين،‌ نبودن عدالت قدرتي مبتني بر جنسيت، قرار داشتن زنان در سطوح پايين اقتصادي،‌ و ارتباطات سنتي عامل خشونت پس از ازدواج است. زنان 19-15 ساله سطح بالایی از خشونت های فیزیکی و جنسی را از همسر یا سایر افراد تجربه می کنند. در منطقه آسیا و اقیانوسیه نیز شاخص های نامطلوبی در زمینه خشونت برای دختران نوجوان و جوان از طرف همسر یا سایر افراد وجود دارد و تغییری در این شاخص ها ایجاد نشده است.
 

 

 

 

 

 

اطلاعات و ارتباطات:

 

 

 

در جنوب آسیا 71% جمعیت نوجوانان و جوانان 19-15 ساله حداقل از یک نوع وسیله اطلاع رسانی (مانند روزنامه، تلویزیون، مجله، رادیو) در هفته بهره می گیرند. این شاخص در شرق آسیا و اقیانوسیه 86% است. برای زنان 24-15 ساله کشور ما این شاخص بیش از 98% محاسبه شده است و نشان می دهد که دسترسی زنان در جمهوری اسلامی ایران به رسانه های گروهی به شکل قابل توجهی بالاتر از سایر کشورهای آسیا است.


HIV/AIDS

بطور کلی 10% از موارد جدید مبتلایان به عفونت با HIV در سال 2009، در گروه سنی 24-15 سال در منطقه آسیا پاسيفيك رخ داده است. حدود 590000 جوان آلوده به HIV در این منطقه زندگی می کنند. متاسفانه برخی عوامل مانند وجود Sex worker ها، تماس های جنسی همجنس گرایانه، استفاده کنندگان از داروها تزریقی و ... از دلایل عمده این وضعیت هستند. تعداد مردان آلوده به HIV در منطقه آسیا و اقیانوسیه بیشتر از تعداد زنان آلوده به HIV است.

 
 
......

 

تصاویر
  • هفته جمعیت جهانی(20 تا 26 تیرماه)
ثبت امتیاز