در مورخ 97/11/17 کمیته ی شهرستانی سلامت روان و پیشگیری و کنترل خودکشی رأس ساعت 11 صبح، با حضور ریاست محترم مرکز بهداشت شهرستان ایلام، معاونت محترم بهداشتی و پرسنل واحد سلامت روان با نمایندگان دستگاه های اجرایی شهرستان ایلام برگزار گردید.
درآغاز جلسه پس از تلاوت آیاتی از قرآن کریم، ریاست محترم مرکز بهداشت شهرستان ایلام، پس از خوشامدگویی به حضار و تبریک ایام دهه ی مبارک فجر و تسلیت ایام فاطمیه به اهمیت موضوع خودکشی برای تمامی آحاد جامعه اشاره نمود.
آقای دکتر عیوضی هدف از برگزاری کمیته های سلامت روان را هم افزایی وهم راستایی برنامه های اجرایی دانست. وی موضوع افزایش تحمل و تاب آوری افراد را مهم برشمرد و پایین بودن آستانه ی تحمل افراد در جامعه ی امروزرا قابل توجه دانست؛ وی با بیان اینکه در حال حاضر کودکان نیز دچار پرخاشگری شده اند آموزش و مداخلات در حوزه بهداشت روان را ضروری برشمرد. سپس در مورد نگهداری و مصرف آفت کش ها و داروهایی که بدون تجویز پزشک توسط افراد جامعه صورت می گیرد، توضیحاتی ارائه دادند.
در ادامه آقای دکتر عیوضی بر پرهیز از قهرمان پروری در جامعه که با عبارت" فلانی کار خوبی انجام داد که خودکشی کرد و راحت شد" و تأثیرمخرب برخی رسانه ها تأکید کردند و آگاه سازی و آموزش را لازم دانستند. ایشان با ذکر اینکه فقط 25 درصد سلامت افراد جامعه در دست متولیان سلامت است، مسئولیت پذیری و پرهیز از بی تفاوتی را مهم خواند. سپس ریاست محترم مرکز بهداشت، استفاده از ظرفیت سمن ها (سازمان های مردم نهاد) را، فرصت خوبی برای حوزه ی سلامت دانست. سپس کارشناس واحد بهداشت روان مرکز بهداشت شهرستان ایلام،با اشاره به رتبه ی نخست استان در بحث خودکشی، آن را مهمترین معضل حوزه سلامت روان در استان ایلام دانست و خواهان بیان انتظارات و پیشنهادات نمایندگان دستگاه های اجرایی از مرکز بهداشت شهرستان شد.
در بخش بعدی جلسه کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان ایلام مباحثی در مورد کلیات خودکشی، شاخص های بهداشتی سلامت روان شهرستان ایلام از ابتدای سال 97 تا پایان دی ماه 97 و انتظارات مرکز بهداشت شهرستان ایلام از ادارات مختلف، در قالب پاورپوینت ارائه شد. سپس هریک از نمایندگان محترم ادارات به بحث و گفت گو در رابطه با موضوع خودکشی پرداختند. نماینده ی محترم اداره ی ثبت احوال با بیان اینکه بارآسیب زای خودکشی صرفا" برای فرد نیست و کل خانواده ی فرد را درگیر می کند و احتمال خودکشی در سایر افراد خانواده را بالا می برد به گردش خودکشی از گروه زنان به گروه مردان جامعه اشاره نمود.
نماینده محترماداره کل زندان ها به انجام غربالگری سلامت روحی و جسمی تمامی زندانیان، در بدو ورود به زندان توسط آن اداره کل اشاره کرد؛ و بیماریابی فعال، ارجاع به بیمارستان و پیگیری زندانیان را به دلیل در دسترس بودن از جمله فعالیت های آن اداره کل برشمرد.
نماینده محترم شهرداری به فعالیت های آن اداره در راستای سلامت روان جامعه از جمله برگزاری کارگاه های مهارت های زندگی در مناطق حاشیه نشین شهر توسط سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری اشاره کردو از مرکز بهداشت شهرستان ایلام درخواست ارائه خط مشی برای اجرای برنامه های مرتبط با خودکشی و انعکاس متقابل برنامه ها را داشت. همچنین تقاضا شد در اجرای برنامه ی اصلی GIS برای مناطقی که در معرض خودکشی هستند، با آنها همکاری شود تا برنامه های تدافعی همچون توانمندسازی افراد در حاشیه شهر به اجرا درآید.
ریاست محترم مرکز بهداشت شهرستان ایلام در پاسخ به سؤال نماینده شهرداری یکی از انتظارات از همه ی ادارات را داشتن یک پیوست سلامت جهت تمام برنامه های اجرایی دانست و خواهان اجرای متناسب آن پیوست با شرایط جامعه شد؛ همچنین توجه به عوامل اجتماعی سلامت که در ایجاد بیماری های غیر واگیر نقش مهمی را ایفا می کنند، حائز اهمیت دانست.
نماینده ی محترم بهزیستی شهرستان ایلام، راه اندازی خط 123 و 1480 با انجام فعالیت از ساعت 8 صبح تا 8 شب را یکی از نقاط قوت آن اداره در راستای برنامه های سلامت روان ذکر کرد، و همچنین به خدمات تیم سیار اورژانس اجتماعی اشاره نمود؛و اجرای برنامه هایی مثل کاهش طلاق، خودکشی، فرزندپروری و ... که از طریق NGO ها در محلات شهر اجرا می گردد را از جمله فعالیت های خود بیان کرد.
آقای دکتر عیوضی در پاسخ به سؤال نماینده ی محترم بهزیستی، تعمیق و اثربخشی اجرای برنامه ها را مهم دانستند و لزوم برگزاری برنامه ی آموزشی برای پرسنل و داشتن محتوای آموزشی جهت ارتقاء سواد سلامت به خصوص سواد سلامت روان (کودک آزاری، آزارهای جنسی و ...) را مهم ذکر کرد.
در پایان جلسه معاون محترم بهداشتی مرکز بهداشت شهرستان ایلام، به جمع بندی اجرای برنامه ی سلامت روان در حیطه ی خودکشی پرداخت. وی با اشاره به تأثیر فضای مجازی که گاها" خودکشی ها ی گروهی را رواج می دهد، بیان کرد هدف، شناسایی علل متعدد خودکشی و ارائه ی راهکار مناسب است. آقای نصرالهی با ذکر اینکه خودکشی در تمامی سنین و گروه های مختلف جامعه وجود دارد نیاز به آموزش و اقدام مناسب را مهم برشمرد. ایشان به چالش خودکشی در بین دانش آموزان پرداخت وبا نوید اینکه مداخلات خوبی برای مناطق حاشیه شهر در حال برنامه ریزی است همکاری و هماهنگی با تمام ادارات را خاطر نشان کرد.
مصوبات کمیته
- همکاری و هماهنگی بین بخشی و پرهیز از موازی کاری در اجرای برنامه های حیطه ی سلامت روان و پیشگیری و کنترل خودکشی
- تدوین روند تعاملی و تفاهمی همه ی ادارات برای ادامه کار در حوزه سلامت روان
- جمع آوری آمار تحلیلی مرتبط با سلامت روان از اداره ی بهزیستی توسط واحد سلامت روان
- گزارش تعداد موارد خودکشی و دلایل آن توسط واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان ایلام به مراکز سلامت جامعه شهری و روستایی بر حسب منطقه و جمعیت تحت پوشش
پیشنهادات مطرح شده در کمیته
- ایجاد دبیرخانه ی سلامت روان در راستای یکپارچه نمودن اطلاعات مربوط به خودکشی
- ارائه خط مشی به ادارات مختلف جهت اجرای مداخلات لازم در حیطه ی سلامت روان
- برگزاری جلسه ی کمیته سلامت روان به صورت ماهانه