کلاس توجیهی مصرف نمک ید دار
امتیاز:
نمک یددار:
سال هاست که پزشکان و متخصصان از خانواده ها می خواهند که نسبت به مصرف نمک یددار اقدام کنند، اما هنوز هم برخی از خانواده ها دقت لازم در این مورد را ندارند در حالی که فواید استفاده از این نمک برای سلامتی افراد خانواده بسیار اهمیت دارد.
بر همین اساس لازم است همه خانواده ها بدانند که مهم ترین منبع غذایی یُد را مواد غذایی دریایی مانند ماهی های آب شور، میگو، صدف و جلبلک های دریایی تشکیل می دهد، اما مصرف نمک یددار مهم ترین موارد بهداشتی برای از بین بردن اختلالات ناشی از کمبود یُد محسوب می شود که در این بین نمک های تصفیه شده به دلیل خلوص بالا، میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ می کنند.
انسان ید را از مواد غذایی، حیوانی و گیاهی دریافت می کند و آن را به راحتی از راه دستگاه گوارش جذب و توسط غده تیروئید می گیرد و مازاد آن را از راه ادرار دفع می کند.
یافته های پزشکی نشان می دهد در مناطقی که خاک و آب آن دارای ید کافی نیست، میزان ید مواد غذایی برای صحت اعمال تیروئید کفایت نمی کند.
مهم ترین علامتی که میان مردم به عنوان کمبود ید شهرت دارد، بزرگ شدن تدریجی غده تیروئید و بروز بیماری غم باد یا گواتر است. علاوه بر آن باید گفت اگر خانم های باردار در دوران بارداری به کمبود این ماده معدنی مبتلا باشند، خطر این که کودک شان دچار بیماری هایی مانند عقب افتادگی ذهنی شود، وجود دارد.
به هر حال، به دلیل این کمبود در کشور ما پس از بررسی های مختلف، تصمیم بر این گرفته شد که ید به یک ماده غذایی پرمصرف و راحت یعنی نمک اضافه شود و در حال حاضر چند سال است که نمک های کشور یددار شده اند.
این برنامه، کمک بسیاری کرده است که یُد موجود در بدن وضعیت بهتری پیدا کند و البته بررسی هایی که روی میزان ید موجود در ادرار دانش آموزان کشور سالانه انجام می شود، این موضوع را ثابت کرده است.
همچنین لازم است بدانید که در موقع پخت غذا هم هر چه دیرتر نمک اضافه شود بهتر است، چرا که ید بیشتر حفظ می شود و بر اثر حرارت از میان نمی رود.
اما دانستن چند نکته در مورد نحوه استفاده و نگهداری از نمک یددار ضروری است. مثلا فراموش نکنید که مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به پرفشاری خون را افزایش می دهد و این که نمک یددار خوب است به این معنی نیست که ما مصرف آن را بالا ببریم بلکه رعایت تعادل قدم اول است، زیرا همچنان یکی از توصیه های سلامت در کشور مانند هر نقطه دیگر از دنیا، مصرف کم نمک است. از این رو، سر سفره نمکدان نگذارید و به همان نمکی که در حین پخت به غذا اضافه شده، بسنده کنید. ظرف نگهداری نیز باید تیره و دربسته باشد .
در تاریخ 24/3/93 در محل سالن کنفرانس مرکز بهداشت شهرستان ایلام برای کلیه کارشناسان بهداشت محیط مراکز بهداشتی درمانی در رابطه با مصرف نمک تصفیه شده یددار کلاس توجیهی برگزار شد .با توجه به مشکلاتی که در خصوص مصرف نمک نانواییها وهمچنین مراکز عرضه نمک وجود دارد واینکه در بعضی مناطق دوره گردها اقدام به توزیع نمک غیر مجاز می نمایند توصیه گردید که نظارت مستمر بر مراکزتوزیع نمک و نانواییها داشته باشند .