معرفی واحد:
واحد بهبود تغذيه جامعه يكی از گروه هاي ستادي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ایلام مي باشد. رسالت واحد بهبود تغذيه جامعه برنامه ريزي و سياست گذاري بهبود امنيت غذايي و ارتقاء كيفيت تغذيه آحاد مردم شهرستان ایلام از طريق ارتقاي سطح دسترسي فيزيكي، اقتصادي،افزايش سواد و فرهنگ تغذيه اي و رهايي از بيماريهاي مرتبط به غذا با بكار گيري استراتژي هايي مانند اطلاع رساني و آموزش، مشاركت در تدوين سياست هاي نوين در عرصه غذا و تغذيه در برنامه هاي توسعه ملي، تحقيق و پايش اقدامات پيشگيرانه از مشكلات تغذيه اي اعم از كم خوري، پرخوري و كمبود ريز مغذي ها مي باشد تا مردمي سالم و پويا براي فعاليت در عرصه هاي علمي و فنا وري در جهت توسعه اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي گام بردارند
شرح وظایف:
واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهرستان ایلام با اجرای برنامه های ذیل شروع به فعالیت نموده است:
الف) برنامه های بهبود رشد و تغذیه کودکان
- گسترش دانش پرسنل درمورد رشد و تغذیه کودکان
- اجرای طرح حمایتی مشارکتی بهبود وضع تغذیه کودکان با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره)
- اجرای طرح یک وعده غذای گرم در روستا مهدها با همکاری بهزیستی
- آموزش عملی مادران در مورد تغذیه تکمیلی کودکان :
در راستای بهبود وضع تغذیه کودکان این طرح در کلیه خانه های بهداشت شهرستان ایلام در حال حاضر اجرا میگردد. در این طرح مادرانی که کودک 24-6 ماهه دارند بوسیله پرسنل بهداشتی بصورت عملی با نحوه طبخ انواع غذا ها ی کودک آشنا شده و مهارت لازم برای تهیه غذای مناسب برای کودک خود را فرا میگیرند. لوازم و مواد اولیه لازم برای این طرح غالبا توسط سیستم بهداشت در اختیار پرسنل قرار میگیرد. و گاها از مشارکتهای مادران و پرسنل نیز استفاده میگردد.
ب) برنامه ها ی یپیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذیها
- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید :
- پایش سالانه ید ادرار دانش آموزان
- برگزاری کمیته I.D.D
- سنجش کیفی ید نمک های مصرفی اماکن عمومی و مراکز عرضه مواد غذایی (بهداشت محیط)
- اجرای بسیج های آموزش همگانی در زمینه مصرف نمکهای ید دار
- بررسی پوشش مصرف نمک های ید دارخانوارهای روستایی به تفکیک مراکز بهداشتی درمانی (بهورزان)
- فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به مردم با تاکید بر مصرف نمکهای تصفیه شده ید دار
- پیشگیری و کنترل کمخونی فقر آهن
- اجرای سالانه طرح آموزش تغذیه و آهن یاری مدارس دخترانه (مقطع راهنمایی و دبیرستان)
- آهن یاری زنان باردار، شیرده و کودکان زیر 2 سال
- آموزش تغذیه گروههای مختلف
- ترویج مردم به استفاده از نانهای غنی شده با آهن
- پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین A و D
- مکمل یاری کودکان و زنان باردار
- آموزش تغذیه گروههای مختلف
- پیشگیری و کنترل کمبود روی
- آموزش تغذیه
- مکمل یاری زنان باردار و شیر ده با مولتی ویتامین مینرال
ج) برنامه های ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
- اصلاح الگوی مصرف روغن
- ترویج مصرف میوه و سبزی
- ترویج مصرف شیر و فراورده های آن
- آموزش الگوی صحیح مصرف مواد غذایی
- ترویج مصرف آبزیان
- اصلاح عادات غذایی نامناسب مانند کاهش مصرف نوشابه های گازدار، تنقلات غذایی کم ارزش و معرفی جایگزینهای مناسب
د- برنامه پایش و ارزشیابی فرایندهای تغذیه
- پایش عملکرد سطوح پائین
- اجرای طرحهای پژوهشی
سرپرست واحد سلامت تغذیه: باقر کرمی
مدرک تحصیلی: کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه: سمیه سعیدی
مدرک تحصیلی: کارشناس تغذیه و رژیم درمانی